همیشه احساس خستگی دارید و از ریزش موی خود شاکی هستید؛ انواع شامپوها را استفاده کردید اما تاثیری در رشد موهایتان ندارد، قدرت کافی در انجام کارهایتان ندارید و مدام دوست دارید که بخوابید. به پزشک که مراجعه میکنید، برایتان آزمایش مینویسد که در نهایت متوجه میشوند، کم خونی دارید.
کمبود آهن و کم خونی بیماری است که بیشتر افراد به دلایل مختلف به آن دچار میشوند؛ شیر خواران، کودکان زیر ۶ سال، نوجوانان، زنان در سنین باروری به خصوص زنان باردار گروههایی هستند که بیشتر در معرض کم خونی فقر آهن قرار دارند، پسران نوجوان و مردان بالغ هم ممکن است، دچار کم خونی فقر آهن شوند، اما این خطر در آنها کمتر است.
نوجوانان در دوران بلوغ به دلیل افزایش سرعت رشد نیاز به بعضی از مواد مغذی دارند که اگر این مواد در بدن آنها کم شود، دچار مشکلات زیادی خواهند شد؛ در دختران نوجوان علاوه بر افزایش نیاز، دفع آهن در دوران عادت ماهانه نیز باعث شیوع بیشتر کمبود در این گروه میشود. کمبود آهن در این دوران باعث کاهش توان ذهنی و قدرت یادگیری و خستگی زودرس ضعف و بیحالی و افزایش ابتلا به بیماریها میشود. برنامه مکمل یاری آهن در دختران نوجوان با هدف ارتقاء سطح سلامت این گروه سنی، گام موثری در پیشگیری از این کمبود پرورش مادرانی توانمند و نسلی سالم بر خواهد داشت.
علت بروز کم خونی چیست؟
محمد تقی انوشه، متخصص تغذیه در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک درباره کم خونی، اظهار کرد: هموگلوبین همان رنگ قرمز خون است که به راحتی قابل رویت است که اگر کم شود، فرد دچار کم خونی خواهد شد؛ هموگلوبین پروتئین گویچههای سرخ خون است که اکسیژن را از ریهها به تمام نقاط بدن حمل میکند.
وی ادامه داد: گوشت قرمز یکی از بهترین مواد برای کم خونی است که افراد باید این غذا را در برنامه غذایی خود بگنجانند؛ علاوه بر این، دل و جگر جزو بهترین مواد برای درمان کم خونی به شمار میرود، افرادی که دچار کم خونی هستند، باید سعی کنند موادی که حاوی آهن است در برنامه غذایی خود بگنجانند.
این متخصص تغذیه ادامه داد: علاوه بر آهن، مواد مغذی دیگر هم مثل اسید فولیک، ویتامین ۶B و یتامین ۱۲B، ویتامین C و پروتئین برای خونسازی لازم است که باید از طریق رژیم غذایی روزانه تامین شود.
عوارض کم خونی درمان نشده چیست؟
انوشه افزود: کم خونی به ضربان نامنظم و سریع قلب و در بیماران کرونری به آنژین صدری منجر میشود، چراکه قلب برای جبران کاهش اکسیژن در خون باید خون بیشتری را پمپ کند؛ همچنین فقر آهن شدید میتواند به تولد نوزاد نارس یا با وزن کم منجر شود.
وی گفت: کم خونی در نوزادان و کودکان رشد را به تعویق میاندازد؛ افزایش ابتلا به عفونتها، کاهش توان یادگیری و حافظه، خستگی و بی حالی و غیره از دیگر موارد عوارض کم خونی درمان نشده به شمار میرود.
علائم کم خونی فقرآهن چیست؟
این متخصص تغذیه بیان کرد: کم خونی علائم زیادی دارد که اگر بتوان این علائم را به موقع تشخیص داد میتوان از پیشرفت این بیماری جلوگیری کرد؛ خستگی، نداشتن قدرت کافی، رنگ پریدگی، سیاهی دور چشم، ضعف، بیحالی، سرگیجه، سردرد، بیاشتهایی، حالت تهوع و خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دستها و پاها از جمله علائمی است که فرد مبتلا به کم خونی دارد و موارد کم خونی فقر آهن شدید با تنگی نفس و طپش قلب و ورم قوزک پا همراه است.
کم خونی را به روش طب سنتی ضربه فنی کنید
لیلا شیربیگی، متخصص طب سنتی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک درباره درمان کمخونی با طب سنتی، اظهار کرد: عملکرد نامناسب سیستم گوارش به شدت در کم خونی موثر است که افراد برای درمان کم خونی باید حتما این مشکل را رفع کنند؛ ضعف گوارش، زخم معده یا خونریزیهای گوارشی از علتهای مهم کمخونی است که باید به آن توجه ویژه کرد و آنها درمان شوند.
وی بیان کرد: افرادی که دچار خونریزی معده میشوند، دچار کم خونی خواهند شد که ممکن است فرد متوجه آن نشود و خون در مدفوع مخفی شده باشد؛ از جمله راهکارهای درمانی کم خونی میتوان به استفاده از بالنگ، کره حیوانی به همراه نان سبوسدار اشاره کرد که این موارد میتواند خونریزی معده را کاهش دهد.
بیشتر بخوانید: برای رفع کم خونی بدن از چه مواد غذایی استفاده کنیم؟
وی افزود: چایی میتواند کم خونی را تشدید کند از این رو توصیه میشود افرادی که به کم خونی دچار هستند به هیچ وجه در وعده صبحانه چای ننوشند و نوشیدن چای را به ۲ ساعت بعد موکول کنند.
این متخصص طب سنتی با اشاره به راهکارهای درمانی کم خونی، یادآوری کرد: شیره انگور، مصرف گوشت قرمز، گوشت بلدرچین، دل و جگر، مرغ رسمی، خوردن روزانه ۱۰ عدد مویز میتواند کمبود هموگلوبین خون را تامین کند.
.: Weblog Themes By Pichak :.